Fiscaal gunstregime voor groepsinvesteringen

Fiscaal gunstregime voor groepsinvesteringen

Tommelein wil fiscaal gunstregime voor groepsinvesteringen in zonnepanelen

bron hln.be
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) werkt aan een fiscaal gunstig regime voor wie samen in zonnepanelen- of windmolenprojecten investeert. Dat kondigt hij vandaag aan in een interview met Gazet van Antwerpen. De Open Vld’er ziet zo’n fiscale gunstmaatregel als een oplossing voor het lage rendement op spaarboekjes.

Tommelein benadrukt in de krant dat zonnepanelen erg rendabel zijn en een pak meer opbrengen dan een klassiek spaarboekje, “minstens vijf keer zoveel”. Omdat niet iedereen zonnepanelen kan leggen, wil de minister nu een fiscale beloning uitwerken voor buurtbewoners die bijvoorbeeld samen elders in een zonnepanelen- of windmolenpark investeren.
”We gaan natuurlijk geen zonnepanelen meer subsidiëren die mensen op hun eigen dak leggen. Die zijn vanzelf rendabel genoeg”, zegt de minister. “Maar ik wil wel een fiscale stimulans uitwerken voor ouders die bijvoorbeeld samen investeren in zonnepanelen op het dak van de school van hun kinderen. Of voor klanten die investeren in zonnepanelen op het dak van een supermarkt. In Duitsland en Oostenrijk passen veel supermarkten dat al lang toe. In Vlaanderen zijn we daar te weinig mee bezig”, klinkt het.

Onduidelijkheid over concrete uitwerking
Hoe de fiscale stimulans er precies moet uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. “Dat moeten we nog bekijken, en ik wil dit ook overleggen met de collega’s van de federale regering”, zegt Tommelein. Wel is duidelijk dat het voordeel in de tijd zal worden beperkt en dat het ook niet te hoog mag zijn, “omdat mensen na een tijdje zullen inzien dat er met dit soort projecten vanzelf veel rendement te halen valt”, besluit de minister.